woensdag, 15 september 2021 / Published in AMA nieuws, GP nieuws, KNMV nieuws

Op uitnodiging deelnemen aan de laatste twee ronden van het Amerikaanse AMA Pro Motocross op een nagenoeg standaard KTM motor in de 250 klasse. Dat is precies wat de 19 jarige uit het Twentse Zenderen afkomstige Rick Elzinga heeft gedaan. En hoe! Hij heeft veel indruk gemaakt, en alleen al hierom is het een geslaagd avontuur geworden. Tijdens zijn eerste wedstrijd in Fox Raceway eindigde hij als 14e in de kwalificatie en was hij de snelste in groep B. In Hangtown eindigde hij als 18e in de kwalificatie van groep A en in de manches 17e en 16e. MX Active sprak met Rick over zijn avontuur!

MX Active: Hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
Rick: Na mijn overwinning in de EMX250 klasse in Oss deed ik een interview met Gatedrop. Dit artikel is uiteindelijk op het populaire forum van Vital MX terecht gekomen. Brent Norman uit Amerika reageerde op dit bericht en heeft uiteindelijk aangeboden om op een 250 KTM de wedstrijden van het AMA Pro Motocross in Fox Raceway en Hangtown te komen rijden. Net zo verbaast als enthousiast heb ik deze mogelijkheid uiteraard met beide handen aangenomen.

MX Active: Hoe is de voorbereiding verlopen
Rick: De voorbereiding was vooral ook heel kort. Ik had een standaard 250 KTM tot mijn beschikking en had daarnaast wat eigen onderdelen zoals de vering meegebracht. Er was nog maar weinig tijd om te rijden en ten opzichte van de rest loop je natuurlijk achter doordat zij er al bijna een seizoen op hebben zitten en gewend zijn aan het Amerikaanse raceformat. Daarnaast was het erg wennen aan de hitte die soms kon oplopen tot tegen de 45 graden. Pas bij de tweede wedstrijd in Hangtown begon ik een beetje aan de hitte te wennen. De zelfde temperatuur in Spanje of hier in Californië is anders qua luchtvochtigheid. De hitte werkt hier meer tegen je.

MX Active: Hoe kijk je terug op je eerste wedstrijd?
Rick: Qua gevoel ging het rijden in Fox Raceway beter, deze baan lag mij ook meer dan in Hangtown. Na een goede kwalificatie in de tijdtraining reed ik in de 1e manche op de 14e plek, waarna het misging door het brandstof incident. Noodgedwongen moest ik met nog 5 minuten de race verlaten.
In de tweede manche reeds ik zelfs in 12e positie tegen de top 10 aan, maar moest ik helaas weer opgeven doordat ik ziek was geworden van de doorgeslikte benzine.

MX Active: Wat is er precies gebeurd in Fox Raceway?
Rick: Na 25 minuten van de 30 minuten in de eerste race is de machine aan de kook geraakt. Hierdoor is de slang van de tankdop gesprongen, waar door de benzine in mijn gezicht spoot. Al hijgend naar adem heb ik veel benzine binnengekregen en ook ingeslikt. Doordat het zo warm was werd ik erg ziek en moest ik overgegeven. Ik heb er zeker nog twee dagen na de tijd last van gehad.

MX Active: Heb je veel reacties gekregen na je deelname in Fox Raceway?
Rick: Ja, veel reacties, maar helaas geen resultaat in de wedstrijden doordat ik ziek was geworden. Wel had ik al snel door dat veel mensen mijn prestaties in de gaten hielden na mijn fantastische kwalificatie in de tijdtraining op een 14e plaats en snelste in Groep B.

MX Active: Wat is er zo anders om daar te rijden?
Rick: De banen zijn anders, stoeprandknippen en de banen zijn veel sneller. De hele wedstrijd rij je op volle snelheid alsof het een tijdtraining is. Ik ben gewend om 25 minuten in Lommel in het klapzand te baggeren. Hier rij je een hele wedstrijd de snelheid welke je in Europa enkel rijdt tijdens een snelle ronde in de tijdtraining kwalificatie. Dat was voor mij wel een grote aanpassing.

MX Active: Wat was je doel en krijgt het nog een vervolg?
Rick: Het doel was om punten te behalen, en mensen mij te laten zien zodat ik opgemerkt werd en dat is vrij goed gelukt. Ik hoop dat ik weer terug kan komen, ligt er ook aan wie er interesse heeft en wat de keuze gaat worden voor 2022.

MX Active: Wanneer maak je de keuze voor 2022?
Rick: Het is nog even afwachten hoe het gaat lopen met school en crossen. Ik ga nu gewoon weer naar school, ook begint het EMX250 straks weer. School is inmiddels weer begonnen, loop nu een week achter wat ik moet inhalen. Dit schooljaar is drukker dan vorig jaar dus dat gaat wel pittig worden tot het einde van het seizoen.
Ik kan pas een keuze maken voor 2022 zodra ik een contract voor mijn neus heb die ik kan tekenen. Er zijn nu wel veel mensen geïnteresseerd, maar ik heb nog geen contract gezien. Puur ook omdat KTM erg gaat inkrimpen. Veel teams krijgen minder of geen of weinig budget en die weten nog niet precies waar ze aan toe zijn. In Amerika is het de zelfde situatie als in Europa. Daarom moet ik nog even afwachten welke mogelijkheden er zijn.

MX Active: Hoe kijk je terug op het avontuur?
Rick: Ik heb het ervaren als een fantastisch avontuur. Deze ervaring kan mij niemand meer afpakken, en het staat ook wel mooi op mijn CV. Het hele leven is hier heel anders dan in Europa. Ik zou graag hier willen rijden zoals de gebroeders Lawrence, die hier heen zijn verhuist. Dat is nog steeds een droom van mij om hier te mogen werken en te rijden. Maar dat is afwachten.
Betaald in Europa het WK Motocross rijden is ook nog steeds droom, maar Amerika staat nog wel steeds boven aan mijn lijstje.

MX Active: Wie wil je bedanken?
Rick: Ik wil graag Brent en Elisabeth Norman die mij in huis hebben gehaald, zij hebben deze kans mogelijk gemaakt. En mijn Team TBS-Conversions KTM dat ik drie weken naar Amerika mocht gaan en het ondersteunen met onderdelen zoals de vering. Uiteraard mijn ouders voor de steun en het papierwerk, en Fobbe campers voor de sponsoring en uiteraard Robbert Fobbe voor de (technische) ondersteuning en het delen van dit avontuur.

Foto’s: Vital MX

maandag, 16 augustus 2021 / Published in BK nieuws, KNMV nieuws, Nieuws

MX Active was aanwezig bij de internationale klassieker De Keiheuvel. Het publiek was massaal aanwezig en genoot van de actie en van het mooie weer! Vele Grand Prix rijders waren aanwezig om toch hun nodige wedstrijdritme te behouden. Glenn Coldenhoff was te sterk voor de concurrentie met drie keer de winst! John Oostvogels was aanwezig voor het fotoverslag.

zondag, 01 augustus 2021 / Published in GP nieuws, KNMV nieuws, Nieuws

Hoe zonnig het op de zaterdag was, zo nat was het op de zondag! Alsof het Lommelse zand nog niet zwaar genoeg lag, maakte de onophoudende regen het nog zwaarder voor de rijders. Uiteindelijk waren het Jago Geerts en Romain Febvre die boeken ingingen als de winnaars, maar het waren de Nederlanders Kay de Wolf en Jeffrey Herlings die vandaag geschiedenis schreven! Kay de Wolf (#74) wist op fantastische wijze de 2e manche te winnen, van begin tot eind aan de leiding. Jeffrey Herlings wist vriend en vijand te verrassen door de eerste manche te winnen met 30 seconden voorsprong of Febvre. Ondanks een ongelukkige valpartij bij de start in de 2e manche weet Herlings zich nog terug te rijden van een 19e plaats bij de 1e doorkomst tot een 5e plaats. Hoe verrassend om zelfs punten goed te maken op Gajser, Prado en Cairoli, in plaats van 50 punten te verliezen. Bekijk hieronder de foto’s van John Oostvogels.

Foto’s MXGP

Foto’s MX2

zaterdag, 31 juli 2021 / Published in GP nieuws, KNMV nieuws, Nieuws

Op de zaterdag kwamen vandaag de EMX250, WMX en EMX2t in actie! MX Active was aanwezig voor fotoverslag! Een sensationele overwinning in de WMX voor de Nederlandse Shana van der Vlist. Ook in de EMX 250 een Nederlander Rick Elzinga op het podium me een 2e plaats. In de EMX 2t werd Rene Boer (#200) de beste Nederlander. Verrassend in deze klasse was de 4e plek voor de Belgische oud Grand Prix rijder Ken de Dijcker! Bekijk hieronder de foto’s van John Oostvogels.

Foto’s EMX 250

Foto’s WMX

Foto’s EMX 2t

Voor interesse in foto’s voor PR-doeleinden neem contact op met info@mxactive.com of stuur een bericht via de whatsapp-button of het contactformulier.

TOP
X
Open chat
Heb je een vraag? Contact WhatsApp
Hallo,

Kan ik je ergens mee helpen?