Foto’s Zondag MXGP Valkenswaard

HERLINGS DOET DE KOU VERGETEN

In zijn negende optreden in de Grand Prix van Valkenswaard boekte Jeffrey Herlings (KTM) zijn achtste dubbelzege. Maar wat heeft hij er hard voor moeten werken. Zijn optreden was zo hartverwarmend dat de toeschouwers even de kou vergaten. Vanwege zijn malheur van zaterdag moest Herlings vanaf de negentiende startplaats aan de race beginnen. In beide races snelde hij op het startveld al een tiental concurrenten voorbij. Daarna zette hij beide keren een achtervolging in op koploper Tony Cairoli (KTM). Maar daarvoor moest hij eerst nog wel een aantal andere rijders voorbij. Dat deed hij in sneltreinvaart.

In de eerste race belandde Herlings in de zesde ronde op de tweede plaats. Iets na de helft van de race maakte Cairoli een foutje en ging onderuit. Zo leverde Cairoli Herlings de koppositie op een presenteerblaadje aan. In de tweede race zat Herlings bij de derde doorkomst al op de tweede plaats. Cairoli weerde zich voortreffelijk, maar Herlings was bijna elke ronde iets tot behoorlijk sneller. Met nog drie ronden te gaan was het pleit beslecht: Herlings passeerde Cairoli, die inzag dat terugvechten geen optie was. Wel bleef de Italiaan een hoog tempo aanhouden, wachtend op een foutje van Herlings. Dat kwam er niet en dat betekende een dubbelzege voor Herlings. De winnaar over zijn race: “Ik heb veel rijders moeten inhalen om op kop te komen. Wat was het jammer van gisteren. Het was een goed weekend voor mij. Ik heb me goed vermaakt. Duelleren met Tony is altijd fijn, omdat we altijd op een eerlijke manier de strijd met elkaar aangaan. Ik kijk nu al uit naar de Spaanse Grand Prix van komend weekend, want ik heb afgelopen winter veel op de baan van Red Sand getraind.”

Herlings en Cairoli degradeerden de andere rijders min of meer tot figuranten in hun titanenstrijd. Derde man Jeremy van Horebeek (Yamaha) werd in de eerste race op een halve minuut gereden. In de tweede manche viel hij door een val al in de eerste ronde uit. Derde werd toen Gautier Paulin (Husqvarna), die in 2017 en 2015 in Valkenswaard zegevierde. De Fransman kwam meer dan een minuut later dan Herlings over de finish.

Met evenveel punten als Paulin (34) eindigde Glenn Coldenhoff (KTM) als vierde in het dagklassement. De teamgenoot van Herlings kwam als vijfde en vierde over de finish.

Na de GP’s van Argentinië en Valkenswaard leidt Herlings het klassement met 97 punten. Cairoli is tweede met 91 punten. Kawasaki-rijder Clément Desalle, die in Valkenswaard achtste en zevende werd, is derde met 67 punten. Coldenhoff bezet met 55 punten de zesde plaats.

Wereldkampioen MX2 Pauls Jonass (KTM) is ook na Valkenswaard nog ongeslagen. Maar wat moest hij er hard voor werken in de tweede race op het Eurocircuit. Zijn Spaanse mede-KTM-fabrieksrijder Jorge Prado volgde hem als een schaduw. Het verschil tussen beiden bedroeg het grootste deel van de race hooguit een seconde. Op de finish werden ze slechts door 0,4 seconde gescheiden. In de eerste manche waren ze in dezelfde volgorde ook al eerste en tweede geworden, maar toen zat er op de finish een kleine tien seconden tussen hen. De Deense Husqvarna-rijder Thomas Kjer Olsen werd in beide manches derde, op ruime afstand van Jonass.

Na twee Grands Prix leidt Jonass met 100 punten.

Beste Nederlander in beide manches was Davy Pootjes (KTM). De crosser uit Ammerzoden had twee keer een goede start. Hij werd negende in beide manches. In de eerste manche zakte hij in het verloop van de race enige plaatsen, in de tweede race werd hij door een val teruggeworpen van de tweede naar de dertiende plaats, maar kwam sterk weer terug. In het dagklassement werd Pootjes negende, in de WK-stand bezet hij na twee wedstrijden de twaalfde plaats.

Mike Kras (KTM) en Greg Smets (KTM) leverden in de tweede manche van de EMX300 een verbeten gevecht om de zege, en daarmee de totaalzege. Aan hun gevecht kwam een eind door een val van Kras, die terugviel naar de derde plaats achter Smets en Greg Anderson (KTM). In deze volgorde mochten ze ook plaatsnemen op het erepodium.

Net als gisteren won ook vandaag René Hofer (KTM) de race van de EMX125. De Oostenrijker zegevierde met een voorsprong van een halve minuut op de Zweed Filip Olsson (Husqvarna). Achter de Tsjech Petr Polak (KTM) legde Raivo Dankers (KTM) beslag op een keurige vierde plaats. In het totaalklassement (tevens EK-stand) leidt Hofer met de maximale 50 punten. Tweede is Olsson (40), derde is de Spanjaard Mario Lucas Sanz met 35 punten. Beste Nederlander werd Raf Meuwissen, die in beide wedstrijden tiende werd en met 24 punten de negende plaats bezet in de stand.

Winnaar Hofer keek nog naar de eerste manche van de MX2 en ging toen naar huis, omdat de 16-jarige  maandagmorgen zijn lessen op school niet wilde missen.