Foto’s Dutch Masters of Motocross Axel

Benny Schoolmeester was namens MX Active aanwezig in het Zeelandse Axel voor fotoverslag van de tweede ronde van de Dutch Masters of Motocross. Het diepe zand van Axel was het strijdtoneel van de tweede ronde van Dutch Masters of Motocross 2019. En een strijd werd het, in alle klassen. Bij aanvang voelde de racedag voor alle aanwezigen al als een overwinning. In maart kon de wedstrijd in Axel door noodweer niet doorgaan. Voor deze herkansing op Bevrijdingsdag zette organisatie RES Axel wederom de schouders eronder en dat leverde organisatorisch én sportief een topdag op.

500CC: ORANJE BOVEN

Zou Arminas Jasikonas net als in Oss domineren? Ja en nee! Manche één won de Litouwer van  ICE1Racing met overmacht, voor Max Anstie, het Yamaha-duo Tonus en Seewer en beste Nederlander Glenn Coldenhoff van Standard Construct KTM.

Maar het was manche twee die voor een climax zorgde. Glenn Coldenhoff ging overtuigend op kop door de eerste bocht en pakte de HGS Holeshot. Jasikonis zat hem vervolgens op de hielen. De hele race kon Coldenhoff zich geen fout permitteren of hij zou gepakt worden. Maar Glenn hield vol en pakte de overwinning. Pauls Jonass uit Letland werd derde.

De dagwinst ging naar Jasikonis, die daarmee zijn voorsprong in de tussenstand vergroot. Coldenhoff rukt op naar plek twee, voor Pauls Jonass.

250CC: GEERTS VERLIEST DUBBEL DOOR PECH

Veel Belgen langs de baan in Axel en dat (vooral) voor één man: Jago Geerts. De winnaar van de competitie in 2018 stelde zijn fans in de eerste manche niet teleur. Hij reed onbedreigd naar de overwinning, voor klassementsleider Henri Jacobi. Roan van de Moosdijk van F&H Racing leek onderweg naar het podium, maar kreeg de zwarte vlag omdat hij niet naar de pits ging voor reparatie van een kapotte uitlaat.

Een paar uur later maakte hij die enorme domper goed door in manche twee naar de winst te rijden.
Van de Moosdijk werd daarin geholpen door motorpech van Jago Geerts, terwijl die aan kop lag. Jacobi eindigde wederom als tweede en pakte daardoor de dagwinst. Voor Ben Watson die twee keer derde werd. Davy Pootjes (twee keer vierde) maakte het podium af.

Jacobi doet uiteindelijk de beste zaken: hij verstevigt zijn leiding in het kampioenschap. Geert is tweede met 65 punten. Ben Watson derde met 62 punten.

125CC: REVANCHE VOOR VERBRUGGEN

Kjell Verbruggen nam in Axel revanche voor zijn diskwalificatie in Oss. Hij pakte in de eerste manche met ingaan van de vijfde ronde de leiding over van rookie Liam Everts (België) en stond deze niet meer af. Kay de Wolf (winnaar in Oss) werd derde.

In manche twee werden de kaarten opnieuw geschud. Een fantastisch gevecht in de laatste ronden leverde de Rus Nikita Kucherov de winst op, vlak voor Everts en Verbruggen. Tot halverwege de race zat De Wolf ook volop in die strijd. Een valpartij gooide roet in het eten; hij finishte als zesde.

De Wolf (60 punten) behoudt de eerste plek in het klassement, op zes punten voor Kucherov. Dagwinnaar Kjell Verbruggen staat nu vijfde op 45 punten, zes punten achter Dave Kooiker.

85CC: TALENTEN OP HET SCHERPST VAN DE SNEDE

De eerste manche in de 85cc was een prooi voor Ivano van Erp. Na een moeizame start in de eerste manche reed hij naar voren, maar niet zonder slag of stoot. Des te zoeter de overwinning! Klassementsleider Karlis Alberts Reisulis (Letland) schopte het na een kleine inhaalrace tot de vierde plek. In de zwaarder tellende tweede manche waren hun klasseringen precies andersom. Net als in Oss gaat Alberts Reisulis daarom als dagwinnaar naar huis, voor Van Erp. Derde in het dagklassement is Cas Valk (derde en tweede).

Karlis Alberts Reisulis blijft met 90 punten leider in het klassement, op de voet gevolgd door Cas Valk (89 punten). Bij Van Erp doet de nulscore in de eerste manche in Oss nog steeds pijn: hij volgt op afstand als derde met 63 punten.

Op 30 mei, Hemelvaartsdag, gaat Dutch Masters of Motocross verder in Rhenen. Tot dan!

TOP
X
Open chat
Heb je een vraag? Contact WhatsApp
Hallo,

Kan ik je ergens mee helpen?