Foto’s Zondag Grand Prix Valkenswaard

In tegenstelling tot de zaterdag waren de weergoden op de zondag minder zonnig gestemd. In de middag kwam er veel regen naar beneden. Dit leverde bijzondere situaties op en wederom een fantastische fotoreeks door John Oostvogels.

Jeffrey Herlings naar negende zege in Valkenswaard

Pas in de laatste race kregen de Nederlandse toeschouwers waarvoor ze naar het Eurocircuit waren gekomen: een zege van Jeffrey Herlings (KTM). In de eerste manche werd Herlings enigszins verrassend verslagen door wereldkampioen Tim Gajser (Honda). Dat Gajser meteen vanaf de start voorin zat kwam als een verrassing, zeker ook voor Herlings. De Sloveen moest namelijk van bijna de minst gunstige startpositie aan de race beginnen, omdat hij zaterdag in de kwalificatierace was uitgevallen. MX2-wereldkampioen Jorge Prado (KTM) pakte kopstart, bij de eerste doorkomst leidde Gajser met Herlings als derde. Een ronde later was Herlings tweede en het leek een kwestie van tijd te zijn tot hij koploper zou worden. Maar zover kwam het niet, want Gajser reed ijzersterk. Toen Herlings lichte problemen kreeg aan zijn koppeling beperkte hij zich tot het zeker stellen van de tweede plaats.

In de tweede manche nam Herlings direct het initiatief en reed naar een onbedreigde zege voor Gajser, die hem aanvankelijk goed wist te volgen, maar later door een val op achterstand kwam. Met een eerste en een tweede plaats scoorden beiden 47 punten. Bij een gelijk puntentotaal geeft het resultaat van de tweede manche de doorslag en zodoende kwam de GP op naam van Herlings, die zijn 88e GP-zege boekte.

De derde plaats was voor de Litouwer Arminas Jasikonis (Husqvarna), die op die positie ook in beide manches over de finish kwam. Voor Glenn Coldenhoff (GasGas) verliep de thuis-GP teleurstellend, want hij moest in beide races na een valpartij vanuit de achterhoede naar voren komen. Dat hij nog negende en zevende werd en zevende totaal mag een uitstekende prestatie worden genoemd. Brian Bogers (KTM) werd in de eerste manche fraai tiende, maar viel in de tweede reeks uit. Lars van Berkel (Husqvarna) scoorde twee keer: 19e en 143.

Jago Geerts (Yamaha) moest tot het uiterste gaan om het podium van de MX2 te halen. De Belg won de eerste manche, maar kwam in het begin van de tweede race ten val. Een geluk voor hem was dat de andere rijders hem wisten te ontwijken. Pas als laatste kon hij zijn race vervolgen. Toen volgde een geweldige inhaalrace. Per ronde was hij zes tot acht seconden sneller dan de rijders voor hem. Dat leverde hem nog de zevende plaats op. De dagzege ging naar de jonge Fransman Tom Vialle (KTM), die tweede en eerste werd en door zijn zege de leiding in de WK-stand overnam van Geerts. Het werd helemaal een Frans succes, want twee derde plaatsen leverden Maxime Renaux (Yamaha) de tweede plaats op het podium op.

Weinig succes voor de Nederlanders, want Roan van de Moosdijk (Kawasaki) was zo onfortuinlijk zijn enkel te breken. Bas Vaessen (KTM) leek in de tweede race een wereldprestatie te gaan leveren, reed geruime tijd op de tweede plaats, maar moest zijn motor met een defect aan de kant zetten. Vaessen was in de eerste manche achtste geworden.

Het wedstrijdprogramma werd vandaag geopend door de dames. De Duitse Larissa Papenmeier (Yamaha) leidde de gehele wedstrijd. Na haar derde plaats van gisteren leverde haar dat de GP-zege op. Wereldkampioene Coutney Duncan (Kawasaki) begon de race als tweede, maar zakte een plaats toen ze door Nancy van de Ven (Yamaha) werd gepasseerd. De Zeeuwse slaagde er echter niet in die positie tot het eind vast te houden, want Duncan pakte de tweede plaats terug. Dat kostte van de Ven niet alleen positie in deze race, maar ook in de totaaluitslag, waarin de Italiaanse Kiara Fontanesi (KTM) één puntje mee dan haar scoorde over beide races.

Een derde plaats totaal was minder dan waar Van de Ven op had gehoopt, al sprak ze dat niet uit. Van de Ven: “Ik sta op het podium, dus ik mag niet klagen. Het was jammer dat de baan zo was gevlakt, want op een vlakke baan kan iedereen rijden. Ik had liever de diepe sporen van gisteren gezien.”

Na twee van de zes wedstrijden leidt Duncan met 90 punten, Papenmeier is tweede met 85 punten, Fontanesi derde (80) en Van de Ven vierde (78).

Net als gisteren kwamen ook vandaag de Nederlandse dames sterk voor de dag met de vijfde plaats voor Lynn Valk (Yamaha), de zesde plaats voor Shana van der Vlist (KTM) en de tiende voor Britt van der Werff. In de WK-stand bezet Valk de vijfde plaats (66 punten) en is Van der Vlist zevende (50 punten).

Als winnaar over de finish komen, maar toch geen winnaar zijn. Dat overkwam Kay de Wolf (Husqvarna) in de klasse EMX250. De Wolf bouwde een voorsprong van tien seconden op op de winnaar van gisteren, de Deen Bastian Boegh Damm (KTM). De Wolf beging de fout om bij een uitgestoken vlag ten teken dat er medische assistentie werd verleend voluit door te gaan. Zoiets wordt bestraft met een terugzetting van tien plaatsen. Geen winnaar derhalve, maar slechts elfde. De zege ging nu wederom naar Boegh Damm. Beste Nederlander vandaag was Marcel Conijn (KTM) op de achtste plaats.

In de EK-stand na deze openingswedstrijd van het seizoen leidt Boegh Damm met 50 punten voor de Zweed Isak Gifting (KTM) met 34 punten en de Italiaan Andrea Adamo (Yamaha), die 33 punten heeft. De 28 punten van De Wolf zijn goed voor de achtste plaats.

Vandaag werd bekend dat de Italiaanse GP van 5 april in Pietramurata is uitgesteld naar het weekend van 18 en 19 juli. Dat heeft voor Nederland als vervelende consequentie dat de voor dat weekend geplande finale van de Dutch Masters tijdens de Zwarte Cross komt te vervallen. De KNMV probeert een andere locatie en datum voor deze wedstrijd te vinden. Voor alle duidelijkheid om misverstanden te voorkomen: de Zwarte Cross gaat normaal door.

Persbericht: Jan Boer | GP Valkenswaard